contact gegevens

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Wat is gehoorbescherming?

Gehoorbescherming voorkomt gehoorschade. Gehoorschade ontstaat geleidelijk en is onherstelbaar. Daarom is het belangrijk om beschadiging aan het gehoor te voorkomen. Dit kan door uitwendige gehoorbescherming (gehoorkappen), inwendige gehoorbescherming (oorpluggen/oordopjes) of door individueel aangemeten inwendige gehoorbescherming (otoplastiek) te gebruiken. Trigro levert alle soorten gehoorkappen en oorpluggen.

De SNR is een indicatie voor de mate van geluidsdemping van de oordoppen en gehoorkappen. Hoe hoger deze waarde hoe beter de demping. Te lage demping kan gehoorschade niet voorkomen maar te hoge demping kan ook gevaar op leveren! Kies daarom gehoorbescherming met de juiste demping voor uw situatie. 

Wanneer gebruik je gehoorbescherming?

Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis aan geluid gemiddeld hoger is dan 85 dB(A). In de Risico Inventarisatie wordt opgenomen welke bescherming moet worden geboden. Hiervoor zullen eventueel metingen worden gedaan. Gebruikt u regelmatig en voor langere duur gehoorbescherming dan zijn herbruikbare beschermers goedkoper dan wergwerp artikelen. Let er dan wel op dat de gehoorbescherming goed schoongehouden wordt om ontstekingen aan het oor te voorkomen.

Draag uw gehoorbescherming continu in de lawaaisituatie.Ook bij zeer korte duur kan werken zonder gehoorbescherming resulteren in gehoorschade. Verwijder de bescherming pas in een rustige omgeving! Tijdens pauzes is het beter om de gehoorbescherming niet te dragen zodat uw orden rust krijgen.

Welke normen zijn van toepassing op gehoorbescherming?

EN 458 Gehoorbeschermers - Aanbevelingen voor keuze, gebruik, verzorging en onderhoud - Praktijkrichtlijn

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van gehoorbescherming?

  • Gebruikt u incidenteel gehoorbescherming dan volstaan eenmalige oorpluggen. Let er op dat u ze goed in het oor inbrengt.
  • Er zijn ook herbruikbare oorpluggen, oorpluggen met een koortje voor om de nek en oordoppen met tracers voor de voedingsmiddelen industrie.
  • Houd uw gehoorbescherming goed schoon. Bewaar ze op een hygiënische manier zodat oorinfecties voorkomen worden.
  • Als u een helm draagt op het werk kunt u gehoorkappen krijgen die aan de helm kunnen worden gemonteerd.
  • Gehoorkappen worden geleverd met een beugel of voor aan de helm. Er zijn ook opvouwbare uitvoeringen..
  • Iedere fabrikant heeft een andere pasvorm. Zoek een gehoorkap die goed rondom afsluit.