contact gegevens

Hoofdbescherming

Hoofdbescherming

Hoofdbescherming, veiligheidshelmen, bouwhelmen

Hoofdbescherming beschermt tegen verwondingen en andere blessures aan het hoofd die kunnen ontstaan door stoten of door vallende voorwerpen. In de bouw, op werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in productiebedrijven is het dragen van hoofdbescherming in de vorm van een veiligheidshelm verplicht. Het signaal voor het verplicht dragen van een veiligheidshelm is een blauw bord, met daarop een witte afbeelding van een helm.

Er bestaat een grote diversiteit aan hoofdbescherming voor verschillende toepassingen zoals bijvoorbeeld brandweerhelmen, lashelmen en helmen met een korte klep voor situaties waarin werknemers veel naar boven moeten kijken. Er zijn bouwhelmen met- en zonder ventilatie en er zijn veiligheidshelmen die lager doorlopen in de nek. Verder worden de veiligheidshelmen gemaakt van verschillende materialen voor verschillende toepassingen. Veel helmen zijn in diverse kleuren leverbaar.

Een veiligheidshelm heeft een beperkte houdbaarheid. Een helm die vervormd is door een vallend voorwerp mag niet meer worden gebruikt. De levensduur van een veiligheidshelm ligt, afhankelijk van het materiaal tussen de 3 en 10 jaar. Het klimaat, uv-straling en chemicaliën zijn de belangrijkste factoren die levensduur van veiligheidshelm bepalen.

Een helm mag niet worden beplakt met stickers, omdat lijmen het verouderingsproces versnellen. Ook de zon versnelt het verouderingsproces. Daarom staat er een maximale gebruikstijd in de gebruiksaanwijzing van de veiligheidshelm.

Het dragen van een hoofdbescherming is niet altijd verplicht, maar vaak aan te raden. Desondanks dragen veel werknemers hun veiligheidshelm niet altijd, bijvoorbeeld omdat het te warm is of omdat de bouwhelm te makkelijk van het hoofd valt. Let dus bij de keuze van de geschikte helm ook op het draagcomfort. Een helm die onder alle omstandigheden goed zit, draagt veel bij aan een veilige werksituatie. 

De keuze voor hoofdbescherming moet terug te vinden te zijn in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak voor de uitvoering.

Hoofdbescherming Onderdelen en Toebehoren

De meeste veiligheidshelmen bestaan uit een schaal en een binnenwerk. De schaal wordt van verschillende materialen gemaakt voor verschillende toepassingen. Thermoplastische materialen zijn beter bestand tegen veroudering en gaan daarom langer mee. Bij sommige veiligheidshelmen worden de schalen in verschillende maten geleverd.

Het binnenwerk bestaat uit 4 of 6 banden van plastic of textiel. De maat kan binnen de omtrek van de schaal worden aangepast met een draaiknop (traploos) of met een schuifsysteem. Aan de helm zijn meestal oorkappen of een gelaatsscherm te bevestigen. Deze beschermen tegen geluidsoverlast of rondspattende vloeistoffen, stof, slijpsel en houtsnippers. Voor koud weer zijn in veel gevallen helmmutsen beschikbaar. Een kinband om de helm aan te gespen is handig bij wind. Een nekflap kan verbranding door zonlicht voorkomen.

Op hoofdbescherming zijn de volgende normen van toepassing:

Veiligheidshelmen EN397 Deze Europese norm specificeert de fysieke en prestatie eisen, de test methode en de vereiste markering voor helmen voor industrieel gebruik. Additionele prestatie eisen zijn alleen van toepassing als de fabrikant van de helm expliciet vermeld dat de helm aan deze eisen voldoet. Industriële veiligheidshelmen zijn primair bedoeld om bescherming te bieden tegen vallende objecten en het risico op hersenbeschadiging en schedelbreuken.

Stootpetten EN812 Deze norm vindt zijn toepassing in situaties waar de drager het hoofd kan stoten tegen statische en stationaire (vaste) objecten, waarbij er kans is op lichte oppervlakkige verwondingen, zoals schaaf en stootwonden. De stootpet is niet geschikt als bescherming tegen effecten van vallende en/og gegooide voorwerpen alsmede bewegende en/of schuivende massa's of objecten. Bij enige twijfel moet worden gekozen voor NEN-EN 397.

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 12

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 12